niedziela, 9 lutego 2020

Linzer. Receptura Christophe Felder.


Niemiecko-alzackie ciastkarstwo zimowe. Pyszne kruche i bardzo maślane ciasto wypełnione malinowa konfitura, robiona w kilka minut z mrożonych malin - hm palce lizać! I wszystko pokryte kratka z tego ciasta... Poezja!




8 porcji
Przygotowanie 30 minut
Chlodzenie ciasta 2 h
Studzenie konfitury 2 godziny rowniez. 

Ciasto

250 g maki
65 g mielonych migdalow
1 lyzeczka proszku do piecznia
1 lyzeczka kakao
szczypta cynamonu
125 g cukru
125 g masla
2 jajka
szczypta soli
skorka z cytryny

Zagniatamy i chlodzimy. 

Konfitura

Ta proporcja jest zbyt duza... mi zostalo pol słoika... 400 gramowego wiec bedzie na śniadania w tym tygodniu.

500 g mrożonych malin
300 g cukru
sok z pol cytryny
1 lyzka pektyny z jablek

Gotujemy na ostrym ogniu przez 10 minut maliny z sokiem i z cukrem. Po tym czasie dodajemy pektyna i gotujemy 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Ta proporcja wystarczy na tortownice czy forme o 28 cm średnicy. ja zrobilam jednak glkne ciasto w mniejszej formie 24 cm średnicy i 3 male tarteletki o 8 cm średnicy. 

Ciasto wałkujemy, wykladamy na dno wyłożone papierem co pieczenia. Robimy waleczek z ciasta na brzeg. Wyklejamy. Wypelniamy ostudzona konfitura i na wierzchu ukladamy paski z ciasta lekko je dociskając do zewnętrznych brzegów. 

Pieczemy od 20 do 30 minut w 180°C - czas pieczenia zalezy od wielkości naszej formy. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz