niedziela, 20 maja 2018

Deser rabarbarowo-truskawkowy

Czyli na szybko, na niedzielny obiad... podczas, gdy moi panowie po raz pierwszy w tym roku rozpalali grilla - co i tak musialam dokonczyc bo nie umieja grilla rozpalic, ja zajelam sie warzywami deserem do obiadu. 

4 porcje
Przygotowanie 25 minut
chlodzenie - zalezy ile kto ma czasu...

8 lodyg rabarbaru
8 ciastek kruchych maslanych - wzielam palet breton czyli ciastka z Bretanii
250 g mascarpone
150 ml kremowki
kilka truskawek
sok z pol cytryny
cukier brazowy, cukier puder

Rababar obieramy, kroimy w kawalki i na duzej patelni smazymy na kompot bo to jest francuska nazwa przecieru owocowego... dodajemy do niego 3 lyzki brazowego cukru i sok z pol cytryny. 

Odstawiamy. 
Mascarpone ubijamy z kremowka i cukrem pudrem. 

Na rozgniecione ciastka wykladamy nasz przecier rabarbarowy, na to krem, na gore truskawki... 
Pyszne... kwasno-slodkie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz