Nieco japonizujace danie, ale tak proste i tak szybkie, ze z pewnoscia je pokochacie bo ja bede do niego wracac na pewno. Zrobilam je na dzisiejszy obiad.
3 porcje
Przygotowanie 18 minut
Smazenie 4 minuty
350 g dorsza w jednym, grubym kawalku ( dos de cabillaud)
sos teriyaki
oliwa z oliwek
Dorsza kroimy na podluzne kawalki, nabijamy na polowki patykow do szaszlykow. Polewamy sosem teriyaki i marynujemy 15 minut.
Po tym czasie smazymy na oliwie z oliwek po 1 minucie z kazdej strony. W ostatniej fazie wlewamy pozostaly sos na patelnie.
Podajemy na talerzach wyscielanych niejako plasterkami ogorka skropionego octem balsamicznym albo ryzowym.
Do tego podalam brokuly z wody, na przystawke salatke z rzodkiewek. Antek musi miec weglowodany wiec dostal miseczke bialej fasoli. Na deser jogurt naturalny, kawa i kostka gorzkiej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz