piątek, 18 maja 2018

Tarta tatin z kalarepka... i o polskiej otylosci na 5 miejscu w Europie.


Lubie piec tarty choc ze zdrowotnego punktu widzenia nie sa one zbyt dobre. Chodzi oczywiscie o zawartosc tluszczu w ciescie. Jesli wezmiemy ciasto francuskie a takie nalezaloby wziac do tarty sióstr Tatin rachunek tluszczowo-kaloryczny bedzie spory. Jesli wezmiemy ciasto kruche bedziemy nieco lzejsi, ale... 
Ja uzylam wczoraj do tej tarty ciasta kruchego i wyszla pyszna. Zostalo nam jeszcze pol na dzisiejsza kolacje bo taka tarte dziele na 6 porcji. Do tego warzywa, jogurt czy ser i kolacja gotowa. 

6 porcji
Przygotowanie 20 minut
Pieczenie 35 minut

3 kalarepki - okolo 500 g
1 pomarancza eko: skorka starta i sok
maslo 25 g
swiezy tymianek
sol, 
lyzka brazowego cukru

ciasto na tarte 250 g francuskie albo kruche

Kalarepki obieramy i kroimy na 16-stki. Podsmazamy je na masle na duzej patelni z cukrem, tymiankiem, sola, sokiem i skorka z pomaranczy - az sie lekko skaramelizuja ( okolo 10 minut)

Wykladamy kalarepki z sosem do naczynia na tarte i calosc pokrywamy ciastem. Pieczemy 35 minut w 180°C w nagrzanym piekarniku. 
Goraca tarte odwaracmy zdecydowanym ruchem na talerz. Kroimy, podajemy... 

A co otylosci... sluchalam wczoraj popoludniu sprzatajac dom polskiego radia. Byla specjalna audycja w Ekspresie jedynki o otylosci nad Wisla. Nie wiedzialam, ze zajmujemy niechlubne 5 miejsce w Europie. Co prawda daleko nam do obywateli polwyspu arabskiego pod tym wzgledem, ale jednak. Problem narasta szczegolnie wsrod dzieci i mlodziezy, ktorzy jedza zdecydowania za duzo i przede wszystkim nieprawidlowo. A ze problem mam tez w rodzinie tego typu to niestety te dane tylko go potwierdzaja. 
Ciekawe jak to bylo kiedys... biegalismy po podworkach, skakalismy na skakankach, gumach, rowery byly... i bardzo malo bylo dzieci otylych ja nie pamietam wokol mnie dzieci otylych w koncu lat 1970 i 1980... a teraz jak sporo jest dzieci jakby nalanych, ubitych w srodku. Nie wiem czy to nadmiar dobrobytu czy glupota rodzicow robia swoje???




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz