środa, 22 sierpnia 2018

Poezja w kuchni... Letnie pistou P. Servan-Schreiber


Letnie pistou to moc zapachow i smakow na talerzu! To solidna porcja zdrowia i cieple wspomnienie lata. 

4 porcje
1 h przygotowanie

peczek marchwi
250 g malice cukini
300 g malice ziemniaczkow
1 bulwa kopru wloskiego
peczek cebulek dymek
1 cebula
250 g swiezego lub mrozonego szpinaku
150 g zielonego groszku swiezego lub z mrozonek
tymianek
oliwa, sol i pieprz

Na Pistou
600 g miesistych pomidorow
25 listkow bazyli
2 Zabi czosnku
oliwa
sol, pieprz
Pomidory obieramy ze skorki, usuwamy nasiona gdy ich nie lubimy i miskujemy je z pozostalymi skladnikami. Odstawiamy do lodowki. 

Do warzyw wracajac...
Wszystkie - oprocz mrooznek- obieramy, myjemy. Fenkul kroimy na paski, marchewki i cukinie na plastry, ziemniaki pozostawiamy w calosci - chyba, ze sa zbyt duze, wtedy kroimy; cebule siekamy a cebule dymki z odrobina szczypioru przekrajamy wzdluz na pol. 

Na 6 lyzkach oliwy z oliwek podsmazamy posiekana cebule, dymki oraz fenkul, dodajemy galazki tymianku, przykrywamy i dusimy 10 minut. Cebula ma byc tylko przezroczysta. Dodajemy ziemniaki, marchewki i kilka lyzek wody, pokrywamy znowu i dusimy 20 minut. Po tym czasie dodajemy cukinie i szpinak. Dusimy 8 minut i na koniec dodajemy groszek i konczymy gotowanie po okolo 8-10 minutach. Doprawiamy. 

Podanie:
Na dno glebokiego talerza lub miski wlewamy 4 lyzki zimnego sosu Pistou na to wlewamy gorace warzywa wraz z wytworzonym przez nie bulionem. 
To polaczenie zimnego z cieplym jest po prostu genialne! o smaku nie wspomne!
Ps: To byla nasza wczorajsza kolacja i zostala jeszcze na dzisiaj... hm...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz