sobota, 1 lipca 2017

Morelowe ciasteczka.


Na okolo 22 male - 4 cm ciastka

50 g suszonych moreli
500 g swiezych moreli
150 g maki
125 g masla
150 g cukru
150 g mleka zsiadlego albo kefiru czy maslanki
lyzka rumu
2 jajka
szczypta soli
odrobina proszku do pieczenia

do posmarowania ciastek:
1 bialko
odrobina cukru krysztalu


Swieze morele pokroic w 1 centymetrowa kostke i skaramelizowac na 20 g masla,  50 g cukru i z rumem - 5 minut, na sporej patelni. Odsaczyc na sicie i ostudzic.

Miekkie (pozostale) maslo ubic z cukrem, dodac jajka, make, sol, proszek do pieczenia i na koniec mleko zsiadle wraz z pokrojonymi suszonymi morelami. 
Wymieszac ciasto z podsmazonymi owocami. Piec w 180°C okolo 30 minut. 5 minut przed koncem pieczenia posmarowac bialkiem i posypac cukrem krysztalem - dopiec. 
j

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz