wtorek, 18 października 2016

Zapiekanka z penne i z warzyw. Jesień/Automne. Kuchnia międzynarodowa.

zapiekanka makaron



Gdy sięgasz po puste naczynie by ułożyć w nim warstwy twojej zapiekanki to jest tak jakbyś porządkował swój dzień. Warstwa pracy, stresu, radości i odpoczynku. Na wierzchu to najlepsze, chrupiące, pocieszające, ciepełko i komfort. I tak jest z zapiekankami i z ich skórką. Gdy znów sięgniesz po puste naczynie, ale już po zapiekaniu, założę się, że końcem paznokcia zeskrobiesz jeszcze kawałeczki przyklejonego sera i szybkim, wstydliwym ruchem schowasz go w kąciku ust…

 

Penne, warzywa, kozi twarożek, mozzarella di buffala i jesienny wieczór nabiera barw.

 

6 porcji

Przygotowanie 20 minut

Gotowanie i zapiekanie 45 minut

 

500 g makaronu rurek Penne Rigate

2 cebule dymki

2 cukinie

300 g groszku albo fasolki szparagowej itd…

Kawałek kapusty albo garście szpinaku

150 g koziego twarożku

100 ml kremówki

150 g mozarelli di buffala

Pieprz, sól

Świeża bazylia

Oliwa z oliwek

 

Makaron gotujemy w oslonym wrzątku. Podobnie z gorszkiem – posłużyłam się mrożonym. Cebule dymki drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do nich starte na grubych oczkach tarki cukinie. Po ugotowaniu wrzucamy na tę samą patelnię warzywną nasz groszek czy fasolkę. Dodajemy ser kozi i śmietankę. Doprawiamy.

 

Na dno naczynia wlewamy trochę oliwy, wykładamy ¾ makaronu, na ten makaron nasze warzywa, znów makaron i pokrywamy plastrami mozarelli. Zapiekamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz