Wszystkie
te dania wpisują się w tzw: zdrowe odżywianie, zdrowy styl życia…
Mój Poke
Bowl jest jednak oszukany bo zamiast surowej ryby zawiera tę zgrilowaną. Mam
problem z dostaniem a raczej z zaufaniem do świeżości ryb… dlatego tylko w
japońskich, dobrych restauracjach je jadam.
Hawajski
Poke Bowl zawiera zawsze: ryż, surową rybę, awokado i bardzo prosty sos na
bazie oleju sezamowego i sosu sojowego. Inspirowany jest japońskim shirashi I peruwiańskim
cevichem.
Zapraszam:
3 porcje
Przygotowanie
30 minut
Gotowanie/grilowanie
20 minut
Szklanka
ryżu, u mnie basmati
2 awokado
Limetka:
skórka i sok
Garść sezamu
Ryż
gotujemy. Fasolkę gotujemy 6 minut lub 2 minuty w mikrofali. Awokado kroimy i skrapiamy
sokiem z limetki. Sezam ze skórką z limetki grilujemy lekko na suchej patelni. Na
koniec grylujemy kostki łososia doprawione solą i pieprzem.
Sos:
8 łyżek
oleju sezamowego
4 łyżki
octu ryżowego
4 łyżki
sosu sojowego
1 ząbek
czosnku drobno posiekany.
Z podanych
składników robimy sos i polewamy nasz Bowl…
Delektujemy
się!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz