niedziela, 9 października 2016

Oszukany Poke Bowl czyli kuchnia Amerykańska.



Poke bowl





We francuskich trendach kulinarnych wciąż dzieje się coś nowego. Gdy 2015 rok był rokiem Buddha Bowl i Smoothie Bowl, to rok 2016 okrzyknięto rokiem Poke Bowl czytaj (Pokai bo to z Hawajów).


 


Wszystkie te dania wpisują się w tzw: zdrowe odżywianie, zdrowy styl życia…


 


Mój Poke Bowl jest jednak oszukany bo zamiast surowej ryby zawiera tę zgrilowaną. Mam problem z dostaniem a raczej z zaufaniem do świeżości ryb… dlatego tylko w japońskich, dobrych restauracjach je jadam.  


 


Hawajski Poke Bowl zawiera zawsze: ryż, surową rybę, awokado i bardzo prosty sos na bazie oleju sezamowego i sosu sojowego. Inspirowany jest japońskim shirashi I peruwiańskim cevichem.


Zapraszam:


 


3 porcje


Przygotowanie 30 minut


Gotowanie/grilowanie 20 minut


 


Szklanka ryżu, u mnie basmati


450 g pokrojonego w kostkę łososia


2 awokado


200 g fasolki japońskiej Edamame – kupiłam mrożoną w Picard, można ją też kupić w sklepach z żywnością azjatycką


Limetka: skórka i sok


Garść sezamu


 


Ryż gotujemy. Fasolkę gotujemy 6 minut lub 2 minuty w mikrofali. Awokado kroimy i skrapiamy sokiem z limetki. Sezam ze skórką z limetki grilujemy lekko na suchej patelni. Na koniec grylujemy kostki łososia doprawione solą i pieprzem.


 


Sos:


8 łyżek oleju sezamowego


4 łyżki octu ryżowego


4 łyżki sosu sojowego


1 cm startego korzenia imbiru


1 ząbek czosnku drobno posiekany.


 


Z podanych składników robimy sos i polewamy nasz Bowl…


 


Delektujemy się!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz