8 porcji
Przygotowanie
20 minut
Pieczenie i
gotowanie 45 minut
Gruszki:
8 gruszek
Pół laski
wanilii
Sok z
cytryny
Gruszki
obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. I gotować przez kwadrans w syropie zrobionym z podanych składników.
Ciasto czyli Pain perdu
12 kawałków
słodkiej bułki typu chałka albo białego tostowego chleba ( wtedy trzeba dodać
więcej cukru do masy jajecznej)
1 cukier
waniliowy
2 jajka
35 cl mleka
Stopić
masło i rozbełtać z cukrem, cukrem waniliową, jajkami i mlekiem. Maczać kawałki
bułki w tej masie i wyłożyć nimi dno formy ( u mnie porstąkąt 25-21 cm ). resztę masy wylać
na całość. Wyłożyć odsączone połówki gruszek, posypać
orzechami I cukrem trzcinowym I piec 30 minut w 180°C .
Do posypania:
Garść orzechów
laskowyc lekko skaramelizowanych z cukrem na patelni, albo pistacji…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz