poniedziałek, 3 października 2016

Tarta gruszkowa na « pain perdu ». Kuchnia Francuska.

tarta gruszkowa






 


8 porcji


Przygotowanie 20 minut


Pieczenie i gotowanie 45 minut


 


Gruszki:


8 gruszek


150 g cukru


Pół laski wanilii


Sok z cytryny


Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. I gotować przez kwadrans w  syropie zrobionym z podanych składników.


 


Ciasto czyli Pain perdu


12 kawałków słodkiej bułki typu chałka albo białego tostowego chleba ( wtedy trzeba dodać więcej cukru do masy jajecznej)


1 cukier waniliowy


2 jajka


35 cl mleka


40 g cukru


40 g masło


 


Stopić masło i rozbełtać z cukrem, cukrem waniliową, jajkami i mlekiem. Maczać kawałki bułki w tej masie i wyłożyć nimi dno formy ( u mnie porstąkąt 25-21 cm). resztę masy wylać


na całość.  Wyłożyć odsączone połówki gruszek, posypać orzechami I cukrem trzcinowym I piec 30 minut w 180°C.


 


Do posypania:


Garść orzechów laskowyc lekko skaramelizowanych z cukrem na patelni, albo pistacji…



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz