niedziela, 9 października 2016

Jagodowo-jabłkowa pie czyli Kuchnia amerykańska.





Pie



Proste, aromatyczne, soczyste…




6 porcji


Przygotowanie 30 minut

Pieczenie 40 minut

Ciasto :


250 g mąki


140 g zimnego masła


2 łyżki nasion chia  albo maku

1 jajko


6 łyżek mleka


2 łyżki  cukru



Make zagniatamy na gruby piasek z masłem. Dodajemy nasiona chia, cukier, jajko i na koniec mleko. Ciasto wkładamy do lodówki.




W tym czasie…


 5 Sporych jabłek obieramy i kroimy na ósemki



Smażymy je na 30 g masła z 3 łyżkami cukru przez 10 minut.




Połowę ciasta wykładamy do tortownicy o 22 cm średnicy. Na ciasto wykładamy przygotowane jabłka, posypujemy je 100-150 g jagód – u mnie z mrożonek letnich. Posypujemy jeszcze 2 łyżkami cukru i pokrywamy rozwałkowaną drugą połową ciasta. Dociskamy brzegi choć jak widać na moich zdjęciach bordowy, smakowity sok i tak wypłynie… Nacinamy nieco górną część ciasta – by praowało podczas pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180°C.


Najlepsza – lekko ciepła!!!






1 komentarz:

  1. Super pomysł. :) Zapraszam na blog kulinarny. :)https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń