Proste, aromatyczne, soczyste…
6 porcji
Przygotowanie 30 minut
Pieczenie 40 minutCiasto :
2 łyżki
nasion chia albo maku
1 jajko
1 jajko
6 łyżek
mleka
2 łyżki cukru
Make zagniatamy na gruby piasek z masłem. Dodajemy nasiona chia, cukier, jajko i na
koniec mleko. Ciasto wkładamy do lodówki.
W tym
czasie…
5 Sporych jabłek obieramy i kroimy na ósemki
Smażymy je
na 30 g
masła z 3 łyżkami cukru przez 10 minut.
Połowę ciasta
wykładamy do tortownicy o 22 cm
średnicy. Na ciasto wykładamy przygotowane jabłka, posypujemy je 100-150 g jagód – u mnie z
mrożonek letnich. Posypujemy jeszcze 2 łyżkami cukru i pokrywamy rozwałkowaną
drugą połową ciasta. Dociskamy brzegi choć jak widać na moich zdjęciach
bordowy, smakowity sok i tak wypłynie… Nacinamy nieco górną część ciasta – by praowało
podczas pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180°C .
Najlepsza –
lekko ciepła!!!
Super pomysł. :) Zapraszam na blog kulinarny. :)https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń