poniedziałek, 17 października 2016

Gorący pies czyli Hot Dog z kaszanką. Kuchnia francuska inspiracja kolumbijska.



Hot dog kaszanka


Przepis ten znalazłam w najnowszym numerze “Elle à table” i się zdziwiłam… no bo jak to??? Amerykański hot dog czyli śmieciowe jedzenie bez parówki tylko z kaszanką, z warzywami, z sosami i do tego wymyślony przez młodego szefa kuchni hotelu Marignan ( Paryż 8) rodem z Kolumbii!


Przepis mnie zaintrygował i gorący pies wylądował na naszym kolacyjnym stole. Jak wylądował tak i w kilka minut znikł a Antek dopytywał się o jeszcze.


To jest super przepis i super pomysł chyba HIT mojego jesiennego sezonu!


 


 


3 porcje


1 chrupiąca, wiejska bagietka – 250 g


300 g dobrej kaszanki najlepiej już z jabłkami


1 cukinia


1 jabłko


10 cl octu winnego


50 g cukru


Garść mieszanych sałat


 


Na sos:


3 łyżki dobrego majonezu


1 łyżka ketchupu


1 – 2 krople Tabasco


Kilka kaparów


Posiekana na drobno szalotka


 


Robimy sos, mieszając wymienione składniki.


 


Ocet zagotowujemy z cukrem i pokrywamy nim bardzo cienko pokrojoną cukinię. Odstawiamy. Kaszankę podsmażamy, pokrojoną na plastry. Bagietkę ogrzewamy w piekarniku pokrojoną na porcje i przeciętą na pół. Jabłko kroimy na cienkie plasterki.


 


A potem to już układamy wszystko ładnie na chlebie, składamy i rozkoszujemy sie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz