poniedziałek, 3 października 2016

Dorsz Moqueca czyli Kuchnia Brazylijska.

dorsz mocqua









 
Bardzo smaczna i wyjątkowa ryba.


 


4 porcje


Przygotowanie 20 minut


Gotowanie 30 minut


 


4 porcje dorsza (dos de cabillaud)


20 śmietany kokosowej


Swieża kolendra


3 pomidory


1 czerwona papryka


1 cebula


Pieprz Basków (Piment d’Espelette)


Oliwa z oliwek


Sól, pieprz


 


Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie 3 minuty. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę paprykę. Podusić 8 minut. Dodać pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory. Dodać śmietanę kokosową, pieprz Basków albo zwykły, listki kolendry i dusić 15 minut.


Po tym czasie sos zmiksować.


 


Rybę doprawić i podsmażyć albo przyrządzić na parze – to moja ulubiona wersja.


Podawać całość z sosem i z ryżem pilaf.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz