poniedziałek, 1 lutego 2016

Tort kalafiorowy : ZIMA/HIVER

tort kalafiorowy





 


Bardzo ciekawy przepis i bardzo smaczny tort warzywny na zimową kolację… Z najnowszego numeru CVF.


 


8 porcji


350-400 g różyczek kalafiora


2 jajka


350 g gęstego twarogu bądź ricotty – we Francji wzięiam faiselle – gęsty twaróg, tłusty ale typu homogenizowany


40 g skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej


75 g stratego sera Mimolette – to pomaranczowy holenderski ser…


Zielona pietruszka


Pieprz baskijski


Sól


Płatki migdałow do posypania


 


Surowe różyczki kalafiora miksujemy aż do powstania kaszy kalafiorowej. Jajka ubijamy ze skrobią i z twarogiem dodajemy kalafior, starty ser Mimolette, doprawiamy.


 


Masę wlewamy do wyłożonej pergaminem tortowicy. I pieczemy 35 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi. Podajemy np z pomidorkami. Znakomite gorące, jak i zimne!





5 komentarzy:

  1. Tort kalafiorowy laduje na liscie rzeczy do sprobowania. Brzmi prosto, ale pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczna sztuka dla wielbicieli warzyw!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moi panowie zapytaliby - a mieso gdzie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi rewelacyjnie, wygląda apetycznie i nie zawiera długiej listy składników! Na pewno kiedyś zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nadałby mi się kawałek takiego tortu do pudełeczka na lunch do pracy. Byłaby pyszna przerwa lunchowa.

    OdpowiedzUsuń