Bardzo ciekawy przepis i bardzo smaczny tort warzywny na
zimową kolację… Z najnowszego numeru CVF.
8 porcji
350-400 g
różyczek kalafiora
2 jajka
Zielona pietruszka
Pieprz baskijski
Sól
Płatki migdałow do posypania
Surowe różyczki kalafiora miksujemy aż do powstania kaszy
kalafiorowej. Jajka ubijamy ze skrobią i z twarogiem dodajemy kalafior, starty
ser Mimolette, doprawiamy.
Masę
wlewamy do wyłożonej pergaminem tortowicy. I pieczemy 35 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Przed
podaniem posypujemy płatkami migdałowymi. Podajemy np z pomidorkami. Znakomite
gorące, jak i zimne!
Tort kalafiorowy laduje na liscie rzeczy do sprobowania. Brzmi prosto, ale pysznie :)
OdpowiedzUsuńSmaczna sztuka dla wielbicieli warzyw!
OdpowiedzUsuńMoi panowie zapytaliby - a mieso gdzie? ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi rewelacyjnie, wygląda apetycznie i nie zawiera długiej listy składników! Na pewno kiedyś zrobię.
OdpowiedzUsuńNadałby mi się kawałek takiego tortu do pudełeczka na lunch do pracy. Byłaby pyszna przerwa lunchowa.
OdpowiedzUsuń