poniedziałek, 8 lutego 2016

Prosta tarta ze świeżym szpinakiem i kozim serem : WIOSNA/PRINTEMPS

tarta



Pomyślicie sobie, że chyba z lekka zwariowałam podając wiosenne przepisy w sercu zimy? Otóż nie, zupełnie nie! Po prostu nie mamy zimy w tym roku we Francji. Dlatego świeży, młody szpinak jest już od jakiegoś czasu dostępny, a że go lubimy to i przyrządzamy!

 

6 porcji

Przygotowanie 15 minut

Pieczenie 40 minut

 

1 opakowanie gotowego ciasta kruchego na tartę – 280g

500-600 g świeżego, młodego szpianku

Cebula

200 g koziego sera – u mnie był to rulonik by ładnie dało się go pokroić plastry

1 łyżka miodu

Łyżka sezamu albo maku

5 jajek

10 cl mleka

10 cl śmietany

Sól, pieprz

Oliwa

 

Posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie i wrzucamy na nią umyty szpinak – dusimy niecałe 10 minut.

Jajka miksujemy z mlekiem i ze śmietaną. Doprawiamy.

 

Na ciasto wykładamy szpinak, wylewamy masę jajeczną, a brzegi posypujemy sezamem albo makiem. Pieczemy 30 minut w 180°C. Po tym czasie układamy na wierzchu plastry sera koziego, polewamy je miodem. Zapiekamy 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz