Pomyślicie
sobie, że chyba z lekka zwariowałam podając wiosenne przepisy w sercu zimy?
Otóż nie, zupełnie nie! Po prostu nie mamy
zimy w tym roku we Francji. Dlatego świeży, młody szpinak jest już od jakiegoś
czasu dostępny, a że go lubimy to i przyrządzamy!
6 porcji
Przygotowanie
15 minut
Pieczenie
40 minut
1
opakowanie gotowego ciasta kruchego na tartę – 280g
500-600 g świeżego, młodego
szpianku
Cebula
1 łyżka
miodu
Łyżka sezamu
albo maku
5 jajek
10 cl mleka
10 cl
śmietany
Sól, pieprz
Oliwa
Posiekaną
cebulę podsmażamy na oliwie i wrzucamy na nią umyty szpinak – dusimy niecałe 10
minut.
Jajka
miksujemy z mlekiem i ze śmietaną. Doprawiamy.
Na ciasto
wykładamy szpinak, wylewamy masę jajeczną, a brzegi posypujemy sezamem albo
makiem. Pieczemy 30 minut w 180°C .
Po tym czasie układamy na wierzchu plastry
sera koziego, polewamy je miodem. Zapiekamy 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz