Placek jest
genialny bo to połączenie ciasta drożdżowego, twarogu i owoców z kruszonką !
Z czasem
wprowadziłam kilka modyfikacji związanych z faktem, że ciasta nie wyrabiam już
rękoma tylko wyrabia je maszyna… ale smak ten sam!
Na dużą blachę 30-40 cm
Ciasto:
Zaczyn z 50 g drożdży świeżych, 125 ml mleka ciepłego, łyżeczki cukru i mąki
Do maszyny wrzucam:
2 łyżki cukru
2 jajka i 1 żółtko
Szczyptę soli
Jak maszyna zaczyna to ciasto wyrabiać to wlewam zaczyn.
Wyrabia się 1,5 h…
Twaróg
Jeden budyń mietankowy – bo ten twaróg jest płynniejszy niż te polskie
4 łyżki cukru pudru
Mieszam…
Wykładam na wyrośnięte i wyłożone do blachy ciasto.
Owoce i kruszonka
Szybko zagniatam kruszonkę… wykładam ją na owoce.
Placek piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz