niedziela, 7 lutego 2016

Satay z grilowanego kurczaka : ZIMA/HIVER

kurczak i chlopcy




To nasz niedzielny obiad… trąci trochę amerykańską kuchnią Luizjany bo kurczaka podajemy z masłem z orzeszków ziemnych… ja podalam też to danie z purée z batatów. Zapraszam, przepis z nowego numeru CVF.

 

6 porcji

 

Marynata minimum 1 h

 

Pieczenie 1 h

 

6 dużych udek z kurczaka – przekrajamy je na pół

2 łyżki masła orzechowego

Szklanka mleka kokosowego

3 cm swieżego imbiru

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki oliwy

Świeża kolendra

Tabasco

Sól

 

Połowę imbiru ścieramy na tarce, dodajemy do niego 3 łyżki oleju, połowę mleka kokosowego, kilka kropel Tabasco oraz sól. W tej marynacie obtaczamy mięso. I odstawiamy je do lodówki.

 

Po tym czasie pieczemy kurczaka w nagrzanym do 180°C piekarniku.

 

W garnuszku podgrzewamy pozostały olej, podsmażamy na nim pozostały imbir ( bez koloryzacji) dodajemy mleko kokosowe i masło z orzeszków ziemnych, sok z cytryny, sól i Tabasco.

 

Podajemy upieczone mieso z sosem w miseczkach, podanym osobno. Posypujemy kolendrą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz