To nasz
niedzielny obiad… trąci trochę amerykańską kuchnią Luizjany bo kurczaka
podajemy z masłem z orzeszków ziemnych… ja podalam też to danie z purée z
batatów. Zapraszam, przepis z nowego numeru CVF.
6 porcji
Marynata
minimum 1 h
Pieczenie 1
h
6 dużych
udek z kurczaka – przekrajamy je na pół
2 łyżki
masła orzechowego
Szklanka
mleka kokosowego
2 łyżki soku
z cytryny
4 łyżki
oliwy
Świeża kolendra
Sól
Połowę
imbiru ścieramy na tarce, dodajemy do niego 3 łyżki oleju, połowę mleka
kokosowego, kilka kropel Tabasco
oraz sól. W tej marynacie obtaczamy mięso. I odstawiamy je do lodówki.
W garnuszku
podgrzewamy pozostały olej, podsmażamy na nim pozostały imbir ( bez
koloryzacji) dodajemy mleko kokosowe i masło z orzeszków ziemnych, sok z
cytryny, sól i Tabasco .
Podajemy
upieczone mieso z sosem w miseczkach, podanym osobno. Posypujemy kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz