sobota, 13 lutego 2016

Polędwica wieprzowa w szałwi. Kapusta modra z jabłkami. ZIMA/HIVER

Kapusta





Sobotni ale też niedzielny obiad z gatunku prostych, ale z « pepsem » jak to mówią Francuzi czyli coś w nim energetycznego jest…


 


Mięso jest po prostu upieczone, a plus tego pieczenia wynika z obłożenia mięsa listkami szałwi, które zmieniają się powolutku w araomatyczne czipsy… a to tygrysy bardzo lubią !


 


Polędwiczki podałam z modrą kapustą uduszoną z jabłkami.


 


6 porcji 


Przygotowanie i pieczenie 1,5 h


 


2 polędwiczki wieprzowe po 450 g każda


Duży pęczek świeżej szałwi


Sól, pieprz i oliwa.


 


Główka modrej kapusty


2 cm świeżego imbiru


Ziarenka pieprzu


2 jabłka pokrojone na ósemki


Cebula


Masło


Oliwa


Sól


 


Polędwiczki nacieramy solą i pieprzem, polewamy oliwą i układamy na nich ciasno liście szałwi. Odstawiamy na 30 minut. Następnie pieczemy przez niecalą godzinę w 180°C.


 


Kapustę kroimy. Cebulę siekamy. Na łyżce oliwy z oliwek i łyżce masła podsmażamy cebulę 5 minut, bez koloryzacji. Dodajemy kapustę, obrany i pokrojony imbir, sól i pieprz, podlewamy ½ szklanki wody. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Dodajemy jabłka i dusimy dalsze 25 minut.  Jabłka mają być w kawałkach, nie purée.


 


Podajemy mięso z kapustą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz