niedziela, 7 lutego 2016

Risotto z gruszką i z szynką parmeńską : ZIMA/HIVER

paczki








Bardzo ciekawy przepis słony choć z odrobiną gruszkowej słodyczy, zaczerpnięty z najnowszego numeru CVF. To nasza wczorajsza czyli sobotnia kolacja.


 


 


3 porcje


Przygotowanie i gotowanie 30 minut


 


 


1 biała cebula


Szklanka ryżu Arborio


Masło


10 cl białego kuchennego wina


1 l bulionu drobiowego z kostki


2 gruszki Conférence – dojrzałe, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, zostawiamy 3 plastry do dekoracji.


Kilka plastrów szynki Parmeńskiej


Parmezan


Sól, pieprz


 


Posiekaną na drobno cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy ryż i smażymy aż ziarna będą przezroczyste. Pokrywamy wtedy całość winem odparowujemy i nastepnie gorącym bulionem. Gotujemy około 20 minut. Pod koniec dodajemy gruszki, starty parmezan.


Podajemy risotto udekorowane szynką i plastrami gruszek






1 komentarz: