Bardzo ciekawy przepis słony choć z odrobiną gruszkowej
słodyczy, zaczerpnięty z najnowszego numeru CVF. To nasza wczorajsza czyli
sobotnia kolacja.
3 porcje
Przygotowanie i gotowanie 30 minut
1 biała cebula
Szklanka ryżu Arborio
Masło
10 cl białego kuchennego wina
2 gruszki Conférence – dojrzałe, obrane ze skórki i
pokrojone w kostkę, zostawiamy 3 plastry do dekoracji.
Kilka plastrów szynki Parmeńskiej
Parmezan
Sól, pieprz
Posiekaną na drobno cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy ryż
i smażymy aż ziarna będą przezroczyste. Pokrywamy wtedy całość winem odparowujemy i nastepnie gorącym
bulionem. Gotujemy około 20 minut. Pod koniec dodajemy gruszki, starty
parmezan.
Podajemy
risotto udekorowane szynką i plastrami gruszek
Ciekawy przepis! :)
OdpowiedzUsuń