Lubicie ciasto filo? Te cieniutkie płaty ciasta, które można podać na słodko bądź na wytrawnie przypominają o kuchni śródziemnomorskiej i o jej słońcu! Możecie je kupić w każdym supermarkecie. Trzeba jednak uważać na skład bo prawdziwe filo jest na oliwie z oliwek a nie na jakimś rakotwórczym tłuszczu.
Moja tarta jest wyjątkowo prosta: ciasto filo, twarożek kozi ze śmietaną i cieniutkie plasterki z dwóch cukinii. Do tego świeży tymianek i wiosenna sałatka.
10 płatów ciasta filo - u nas 1 paczka
2 cukinie
150 g twarożku koziego
100 g gestes śmietany
kilka gałązek tymianku
60 g masla
1 lyzka oliwy
sol i pieprz
Platy ciasta układamy na blasze - ja robię po 2 i za każdym razem smaruje roztopionym masłem. Na wierzchu czyli po 5 warstwach ciasta i masła rozsmarowuję twarożek ze śmietaną. Doprawiam sola i pieprzem. Na tym układam cukinie - cieniutkie plasterki zrobione na zwykłej tarce kuchennej. Polewam oliwa, posypuje sola, pieprzem, dodaje tymianek i na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180-190°C.
Chrupiace i pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz