Niedzielna, wieczorowa pora... zwykła zupa ale mająca super smak...
4 porcje
ok 500 g brokula
200 g zielonego groszku - u mnie z mrożonek bo jeszcze brak świeżego i lokalnego
cebula
1,2 litra bulionu drobiowego
2 łyżki masla
kilka listków świeżej mięty
Posypka:
2 lyzki ziaren slonecznika
2 lyzki tartej bulki
ząbek czosnku
Na łyżce masla podsmażam posiekana cebule. Gdy się zeszkli dodaje różyczki brokuła ale tez łodygę brokuła tyle, ze obrana z wierzchniej, łykowate warstwy. Pokrywam bulionem i gotuje 15 minut.
Następnie dodaje groszek i gotuje 10 kolejnych minut. Miksuje dodającą miętę.
Na patelni na drugiej łyżce masła podsmażamy posiekany czosnek, bułkę i ziarna słonecznika.
Podajemy razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz