niedziela, 10 marca 2024

Frytki z selera, ostry sos i befsztyk

Zdarza mi się jeść mięso czerwone! Co prawda dość rzadko ale zawsze. Jestem jeszcze trochę mięsożerna i od czasu do czasu dobry befsztyk, lekko krwisty przyciąga moja uwagę. Wczoraj podałam go z frytkami z selera i z ostrym sosem... Mniam. 


Na frytki

Bulwa selera pokrojona na frytki
po pol łyżeczki kurkumy i ostrej papryki
łyżeczka ziaren kminku i oregano suszonego
2 łyżki oliwy z oliwek
sol

Ziola i przyprawy mieszamy z oliwa. Polewamy frytki i pieczemy je 30 minut w 180°C w piekarniku. Mieszamy od czasu do czasu.

Do tego sos
domowy majonez z żółtka i oleju
luzia musztardy
sok z Pol cytryny 
lyzeczka pieprzu baskijskiego lub innej ostrej przyprawy typu pieprz z Alep na przykład

Podane z befsztykiem wołowym krwistym i z ziołami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz