poniedziałek, 25 marca 2024

Samosa z ziemniakami i raïta ogórkowa-pomidorowa. Kuchnia Indii


Pyszności z dużą ilością przypraw i to połączenie zimno-ciepli, które lubię! Wczorajsza kolacja. Jeszcze na dziś trochę zostało! 


Sos Raïta
1 jogurt grecki 150 ml
100 g twarozku typu homogenizowany
cebula z dymka
ogorek
pomidor
2 lyzki nasion kminku
2 galazki kolendry
sol
pieprz

Ogorek obieramy i drobno kroimy usuwając nasiona. Pomidor podobnie. Mieszamy z jogurtem i serem. Nasiona kminku grillujemy na suchej patelni. Dodajemy posiekana cebule dymkę i kolendrę, doprawiamy. odstawiamy do lodówki. 

Farsz
500 g ziemniaków - gotujemy w osolonym wrzątku
2 łyżki sklarowanego masła
po łyżeczce zmielonego kminku, kolendry i kurkumy
jajko
Łyżka musztardy

Ugotowane ziemniaki dusimy na purée. Na patelni roztapiamy klarowne masło i podsmażamy przyprawy. Dodajemy do purée, dodajemy tez musztardę i jajko. 

Tym farszem nadziewamy płaty ciasta Brick albo filo. 

Smażymy na oliwie z oliwek na zloty kolor. podajemy gorące samosa z zimnym sosem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz