Pokusilam się wczoraj na zrobienie tego sernika bo na rynku mój wzrok przyciągnęły ostatnie czerwone maliny... Stały w pudełkach na jednym ze straganów po 8,5 euro za 500 gram czyli tanio jak na Francje.
Ciasto jest pyszne, proste, szybkie i dość efektownie się prezentuje.
8 porcji
Przygotowanie 20 minut
Pieczenie 1 godzina i 15 minut
Chłodzenie minimum 3 godziny
Spod
150 g maslanych ciastek
75 g masla
Zgniesc albo zmiksować razem i wyłożyć dno tortownicy ( na papierze do pieczenia) 24 cm średnicy. Podpiec 5 minut w 200°C.
Masa serowa
500 g twarogu z wiaderka
250 g dobrego mascarpone
5 jajek
100-120 g cukru
3 lyzki maki ziemniaczanej
cukier waniliowy
Wszystko zmiksować rozpoczynając od dwóch serów i cukru i dodając jajka po jednym? Na koniec dodać mąkę ziemniaczana.
500 g malin
listki mięty do dekoracji
Masę serowa wylać na podpieczony spod i piec sernik 15 minut w 200°C następnie około godziny w 100°C.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Ciasto dobrze schłodzić. Na wierzchu ułożyć maliny. Z postały malin zrobić gorący sos czyli podgotować je kilka minut z dodatkiem cukru.
Podawać zimny sernik z gorącym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz