sobota, 2 października 2021

Morszczuk, orecchiete sardi, pieczone pomidory i sok z koperku.



Zachwycają mnie kolory i samo tego nowego dania! A jego prostota i szybkość przygotowania - 30 minut wpisują się w codzienny grafik. To ryba, morszczuk podana na makaronie orecchiete sardi czyli grubych muszelkach wraz z pieczonymi pomidorami i sokiem z koperku, który dodaje pepsu całości! 


3 porcje
3 filety z morszczuka ze skóra
2-3 pomidory mięsiste, wzięłam 2 gatunki by mieć rońże smaki
300 g orecchiette sardi
sol i kwiat soli- fleur de sel, pieprz
oliwa z oliwek

Na sok z koperku
pęczek koperku, sok z polowy cytryny i trochę dobrej oliwy z oliwek
Miskujemy razem i odstawiamy. 

Pomidory kroimy na 6-tki i układamy w naczyniu do zapiekania posypane kwiatem soli i polane oliwa. Pieczemy w 220°C około 15 minut. 
Makaron gotujemy al dente. 
Rybę doprawiamy sola i pieprzem i smażymy od strony skory na oliwie z oliwek przez 4-5 minut. Następnie tylko zezlacamy miąższ ryby 1 minutę z drugiej strony. 

Ukladamy rybe na makaronie. Dodajemy pieczone pomidory i całość polewamy sokiem z koperku. 
Exquis! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz