Przepyszny przepis na duszona jagnięcinę. Totalny Comfort food! I jaki zdrowy! Z ogromna ilością przypraw i z jesiennymi bakłażanami to danie zachwyci każdego a ogórki przyrządzone z jogurtem owczym i miętą dodadza temu daniu świeżości! Kocham takie jedzenie!
5 porcji
Przygotowanie 1,5 godziny
1 kg lopatki jagnięcej pokrojonej w gruba kostkę i odtłuszczonej
800 g bakłażanów
cebula
400-500 g pomidorów - może być puszka miąższu z pomidorów
2 cm korzenia imbiru
łyżeczka curry i kminku
2 Zabki czosnku
pół lyzeczki cynamonu
odrobina ostrej papryki
2-3 łyżki zmiksowanych orzechów nerkowców
oliwa
sol, pieprz
Ryz basmati do podania
Ogorki raïta
Ogorek starty na dużych oczkach tarki
100 g jogurtu greckiego owczego
pół peczka mięty
sol, pieprz
Mieso podsmazamy na oliwie i po 5 minutach dodajemy do niego posiekana cebule i posiekane żabki czosnku. Smażymy chwile i dodajemy wszystkie przyprawy. Następnie szklankę wody i pomidory. Dusimy całość pod przykryciem 1 godzinę.
Po tym czasie dodajemy do mięsa pokrojone w dość drobna kostkę bakłażany. Dusimy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy do całości zmiksowane nerkowce.
Podajemy gorące z ryżem Basmati i ogórkami raïta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz