sobota, 9 października 2021

Cienka tarta z czerwona cebula, gorgonzola i orzechami.



Pyszna tarta pachnącą jesienią i złożona z typowo jesiennych produktów. Gościła u nas na kolacji w środę, w ubiegłym tygodniu. Jest prosta i aromatyczna. Szybka, gdy posluzymy się gotowym ciastem. 


4 porcje

250 g ciasta kruchego, maślanego. 
4 duże czerwone cebule pokrojone w piórka
120 g sera gorgonzola
garsc włoskich orzechów

Maslo, oliwa
sol, pieprz i 2 łyżeczki cukru

Posiekane cebule smażymy około 10 minut na odrobinie masła i oliwy doprawiając je sola, cukrem i pieprzem. 
Wykladamy je następnie na ciasto. Następnie układamy na cebulach kawałeczki gorgonzoli. Posypujemy całość posiekanymi orzechami. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. 
Podajemy gorące ale zimna tarta tez jest wybrana w smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz