Pyszna tarta pachnącą jesienią i złożona z typowo jesiennych produktów. Gościła u nas na kolacji w środę, w ubiegłym tygodniu. Jest prosta i aromatyczna. Szybka, gdy posluzymy się gotowym ciastem.
4 porcje
250 g ciasta kruchego, maślanego.
4 duże czerwone cebule pokrojone w piórka
120 g sera gorgonzola
garsc włoskich orzechów
Maslo, oliwa
sol, pieprz i 2 łyżeczki cukru
Posiekane cebule smażymy około 10 minut na odrobinie masła i oliwy doprawiając je sola, cukrem i pieprzem.
Wykladamy je następnie na ciasto. Następnie układamy na cebulach kawałeczki gorgonzoli. Posypujemy całość posiekanymi orzechami. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Podajemy gorące ale zimna tarta tez jest wybrana w smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz