Pyszna, gorącą, sycąca, zdrowa... chrupiąca na wierzchu i mięciutka w środku... czegóż chcieć więcej w zimowy wieczór?
Skladniki są niezwykle proste. Sekretem są duszone marchewki, pasternak i pora wraz ze śmietana oraz chrupiące ziemniaki na wierzchu.
6 porcji
6 duzych ziemniaków
4 marchewki
3 korzenie pasternaku
1 duz pora
zabek czosnku
300 ml smietany
200 ml melka
1 jajko
100 g startego sera gruyère albo emmentalera
sol, pieprz
oliwa
Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w plasterki.
Na petlni na odrobinie oliwy dusimy pasternak, marechwki i porę doprawiając całość sola i pieprzem - 3 minuty. Dodajemy śmietanę i dusimy dalej 5 minut.
Naczynie do zapiekania smarujemy rozkrojonym ząbkiem czosnku. Układamy na dnie polowe ziemniaków. Na ziemniaki wykładamy nasze duszone warzywa wraz z sosem. Polewamy całość mlekiem rozbełtanymi z jajkiem. Układamy pozostałe ziemniaki. Posypujemy serem.
Pokrywamy folia aluminiowa i do piekarnika na 45 minut. Na 180°C. PO tym czasie zdejmujemy folie i dopiekamy kwadrans. Podajemy z dużą porcja sałaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz