środa, 9 grudnia 2020

Mozzarella in Carrozza czyli Italia na talerzu.



Przepis pochodzi z mojej najnowszej książki-prezentu. Danie to rodem z Kampanii sięga 18 wieku. Dlaczego nazywa się mozzarellą w karocy? Dlatego, ze początkowo był to ten sam ser zamknięty miedzy dwoma okrągłymi kawałkami wiejskiego chleba zwanego le Cafone. 

Do tych kanapek na ciepło używa się mozzarelli di bufflone albo w wersjo współczesnej fiord di latte. Zmienił się tez chleb używany do realizacji tego słynnego food street we wslokeij wersji. Dziś używa się miąższu białego chleba. 

Różne wersje Mozzarelli w karocy istnieją. ta podstawowa to mozzarellą, chleb, jajko i tarta bułka. W wersji rzymskiej dodaje się sardele czasem kapary albo suszone pomidory. W Wenecji  dodaje się sardele a chleb moczy w cieście takim jak na paczki i kanapki te stają się brzuchate! 
U mnie wersja podstawowa wzbogacone suszonymi pomidorami. 

3 porcje

12 kromek bialego chleba, bez skorki
250 g mozzarella di buffala albo fiori di latte. 
3 jajka
maki troche
bulki tartej sporo
suszone pomidory z oliwy
sol, pieprz
oliwa

Zapieklam je w piekarniku można tez smażyć ale wtedy są dużo bardziej kaloryczne. 

Na kromkach chleb kładziemy plastry mozzarelli i suszonych pomidorów. Przykrywamy mocno dociskając druga kromka chleba.  Przekrajamy całość na pół. Jajka ubijamy widelcem z sola i pieprzem. trójkat obtaczamy w mące, następnie w jajku, następnie w bułce tartej.

Pieczemy 20 minut, po 10 minut z każdej strony w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podajemy z zimowa sałata. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz