Dzisiaj dwa przepisy i WINO TYGODNIA… gdyż postanowiłam
sobie co tydzień przedstawić wam jakieś ciekawe winne odkrycie i zaproponować z
czym je podać. Po kilku stażach enologicznych i jako fanka wina będę się
dzielić z wami garścią spostrzeżeń i dobrych porad.
Zaczynam od makaronowej zapiekanki, którą podałam na
sobotnią kolację z butelką wina, która pojawi się dwa wpisy wyżej czyli z
Charmes de Kirwan, Margaux 2014.
6 porcji
30 minut przygotowania
30 minut zapiekania
2 cebule
Garść orzeszków piniowych
2 jajka
Sól, pieprz
oliwa
Makaron gotujemy al dente. Cebule siekamy i podsmażamy na
oliwie ze szpiankiem i z orzeszkami pini. Sery łaczymy z rozbełtanymi jajkami.
Doprawiamy całość.
W naczyniu do zapiekania mieszamy wszystkie składniki i do
pieca… bez zbędnej filozofii !
Delektujemy się gorącym…
Przepis z « Elle à table » IX/X 2017.
moje smaki, pycha!
OdpowiedzUsuń