niedziela, 8 października 2017

Buddha bowl: kuskus, ciecierzyca and co.


W tym tygodniu wrocilam do moich ukochanych Buddha Bowl czyli misek Buddy, ktore serwuje kolacyjna pora. Pierwsza byla w czwartek, druga w piatek... i chcialoby sie jeszcze, ale ze wzgledu na czas przygotowania nie zawsze mam taka mozliwosc. Po zjedzienu takiej iski czlowiek nabiera ochoty na wszelka aktywnosc, czuje sie lekko i zdrowo.

3 porcje
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 20 minut

100 g kaszy kuskus - uzylam tej mocno doprawionej z Magrebu
1 borkul
1 cebula
sloiczek ciecierzycy - 200 g po odsaczeniu
1 bulwa kopru wloskiego
1 zielone jablko typu Granny smith
cytryna
kolendra
1 albo 2 jogurty sojowe
1-2 lyzeczki wasabi albo polskiego chrzanu
oliwa
sol, pieprz

Kasze pokrywamy wrzatkiem w miseczce, przykrywamy i odstawiamy ba napeczniala. 
Cebule siekamy, koper wloski rowniez i podsmazamy na oliwie dodajac na koniec odsaczona ciecierzyce - jakies 6-8 minut.
Brokuly gotujemy na parze - 5 minut.
Kroimy jablko i skrapiamy je sokiem z cytryny. Siekamy ziola. Sos robimy laczac jogurt z wasabi. 

Podajemy calosc z sosem w miskach albo glebokich talerzach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz