niedziela, 8 października 2017

Jesienna wolowina.


Przepyszne danie obiadowe pachnace jesienia...

6 porcji
Przygotowanie 20 minut
Duszenie 1 h w szybkowarze lub 1h45 w garnku

800 g dobrej wolowiny u mnie 100% Charolais
4 marchewki roznokolorowe
2 lodygi selera naciowego
mala dynia Butternut
gars grzybow lesnych albo pieczarek
zabek czosnku
cebula
puszka miazszu pomidorow 400 ml
szklanka bialego, wytrawnego kuchennego wina
sol, pieprz, oliwa, lisc laurowy, 2 lyzki maki

Wolowine kroimy w kostke i podsmazamy na oliwie. Po 5 minutach dodajemy wszystkie obrane i pokrojone warzywa. Smazymy dalsze 5 minut po czym posypujemy calosc maka. Mieszamy smazac jeszcze chwile. Polewamy winem i miazszem z pomidorow. Dorzcuamy lyzeczke grubej soli, lisc laurowy, ziarna pieprzu. Dusi sie samo... 

Podalam z Winem Château les Maréchaux, 1ère Côte de Blaye, Cru Bourgeois rocznik 2006. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz