sobota, 14 października 2017

Jesienny kurczak.


Duszony z dynia, ze swiezymi figami i z szalwia! Pycha! Podany z winem Château Larose - Trintaudon, Haut Médoc, 2°13, Cru Bourgeois. 

4 porcje
Przygotowanie 30 minut
Duszenie 1 h

8 palek kurzecych
1 cytryna
2 cebule czerwona i biala
mala dynia typu Potimarron 
8 swiezych fig
10 listkow szalwi
oliwa, sol, cukier, pieprz

Cytryne kroimy na osemki wraz z cebulami i polewamy 200 ml wody, dodajemy szczypte soli i cukru i gotujemy 20 minut. Mieso obsmazamy na oliwie w duzym garnku. Dodajemy gotujace sie cebule z cytryna, kostki dyni, figi i szalwie. Doprawiamy sola i pieprzem w ziarnach. Dusimy. 


1 komentarz:

  1. jakie tu cenne przepisy,,zaraz sobiębloga zapiszę:)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń