I to juz ostatni przepis z week-endu... niedzielny poobiedni deser czyli tarteletki z rabarbarem.
4 porcje
Przygotowanie 30 minut plus chlodzenie minimum 30 minut.
Pieczenie okolo 35 minut w 180°C
Kruche ciasto:
125 g maki
60 g masla
1 jajko
skorka starta z polowy cytryny
1 lyzka cukru
Zagniatamy i chlodzimy.
Krem migdalowy:
50 g masla
50 g zmielonych migdalow
2 lyzki ciemnego cukru
1 lyzka maki
Lyzka ucieramy na krem.
500 g rabarbaru
3 lyzki cukru
Obieramy rabarbar, kroimy go na 1 cm kawalki i na patelni z cukrem podmsazamy 5-6 minut. Kawalki maja byc cale.
Na ciasto wylozone w foremkach wykladamy krem migdalowy i nastepnie rabarbar. Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Podajemy w resztka rabarbaru albo kulka lodow waniliowych... jeszcze lekko cieple... mniam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz