niedziela, 21 maja 2017

Tarta z wiosennymi warzywami i ricota.


To nasza sobotnia kolacja... Do tej tarty mozna dodac najrozniejsze wiosenne warzywa. Ja wybralam mlody zielony groszek i zielone szparagi. Kierowalam sie owiem oryginalnym przepisem z"Elle à table". Ta tarta jednak bedzie znakomita takze z mloda marchewka czy fasolka szparagowa...

6 porcji
Przygotowanie okolo 20 minut z gotowym, kupnym ciastem...
Pieczenie 45 minut w 180°C.


250 g kruchego ciasta

500 g zielonych szparagow
250 g wyluskanego zielonego groszku
3 jajka
250 g ricoty
20 cl mleka
ziola wedlug uznania
pieprz, sol

i salata wraz z pomidorkami do podania

Szparagi obieramy i gotujemy na parze okolo 5 minut. Groszek gotujemy w osolonym wrzatku tez 5-6 minut. Odcedzamy. Lodyzki szparagow kroimy na male kawalki. Jajka ubijamy z mlekiem, rivcota i ziolami. Na ciasto wykladamy warzywa, polewamy je nasza masa jajeczno-serowa i zapiekamy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz