niedziela, 14 maja 2017

Tarteletki z malinami i z jagodami oraz z kremem migdalowym.

 Czyli deser z naszego niedzielnego obiadu, ktory sklada sie z melona jako przystawki i z wiosennej potrawki z cieleciny z mlodym groszkiem, marchewkami... mniam... zwienczeniem tego obiadu sa juz calkiem letnie tarteletki bo maliny juz sa a jagody z upraw czyli borowka amerykanska tez obrodzila w tym roku! Zapraszam!

4 tarteletki
Przygotowanie 30 minut
Chlodzenie 1 h
Pieczenie 35 minut

Ciasto:
125 g maki
Lyzka cukru pudru
50 g masla
25 g zmielonych migdalow
1 jajko

Zagniatamy i chlodzimy.

Krem migdalowy:

50 g zmielonych migdalow
1 jajko
50 g miekkiego masla
lyzka maki
50 g ciemnego cukru

Miksujemy razem.

125 malin
200 g jagod

Rozwalkowanym ciastem wylepiamy formy na tarteletki. Napelniamy kazda spora lyzka kremu. Na wierzchu wykladamy owoce. Pieczemy okolo 35 minut w 180°C w nagrzanym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz