niedziela, 26 marca 2017

Morszczuk w sosie holenderskim z miętą. Zielone szparagi i smażone ziemniaki.

Zapiekanka brokuly bob







 


3 porcje


Przygotowanie 25 minut


Gotowanie/smażenie 25 minut


 


Najtrudniejszy w ten recepturze jest… sos holenderski! Należy zrobić go tuż przed podaniem całości.


 


3 filety z morszczuka ze skórą – by się lepiej trzymały podczas smażenia


Kilka listków mięty


Sól, pieprz, oliwa


3 ziemniaki


Pęczek zielonych szparagów


 


Sos holenderski


2 żółtka


2 łyżki wody


2 łyżki kremówki


Sok z cytryny


40 g masła


 


Ziemniaki kroimy w cieniutkie paski czyli julienne albo ścieramy na grubych oczkach tarki.


Szparagi obieramy i gotujemy 4,5 min na parze.


Rybę doprawiamy i układamy na niej listki mięty.


Ziemniaki smażymy na oliwie mieszając… aż się zezłocą około 5 minut.  


 


Robimy sos…


Żółtka z wodą wlewamy do garnuszka i na średnim ogniu ubijamy trzepaczkąalbo mikserem – zacznie powstawać coraz gęstszta i objętościowo większa piana. Uważamy na temperaturę nie może się to gotować! Musi się tylko lekko podgrzewać.


Po około 4-5 minutach dodajemy kremówkę i ubijamy minutę, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy całość. Trzymamy na bardzo malutkim źródle ciepła by nam ta piana nie opadła.


 


Smażymy rybę.


Podajemy naszego morszczuka na ziemniakach, szparagach i polanego sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz