3 porcje
Przygotowanie
25 minut
Gotowanie/smażenie
25 minut
Najtrudniejszy
w ten recepturze jest… sos holenderski! Należy zrobić go tuż przed podaniem
całości.
3 filety z
morszczuka ze skórą – by się lepiej trzymały podczas smażenia
Kilka listków
mięty
Sól,
pieprz, oliwa
3 ziemniaki
Pęczek zielonych
szparagów
Sos
holenderski
2 żółtka
2 łyżki
wody
2 łyżki
kremówki
Sok z
cytryny
Ziemniaki
kroimy w cieniutkie paski czyli julienne albo ścieramy na grubych oczkach
tarki.
Szparagi
obieramy i gotujemy 4,5 min na parze.
Rybę
doprawiamy i układamy na niej listki mięty.
Ziemniaki
smażymy na oliwie mieszając… aż się zezłocą około 5 minut.
Robimy sos…
Żółtka z
wodą wlewamy do garnuszka i na średnim ogniu ubijamy trzepaczkąalbo mikserem –
zacznie powstawać coraz gęstszta i objętościowo większa piana. Uważamy na
temperaturę nie może się to gotować! Musi się tylko lekko podgrzewać.
Smażymy
rybę.
Podajemy
naszego morszczuka na ziemniakach, szparagach i polanego sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz