sobota, 18 marca 2017

Łosoś w sosie Teriyaki i awokado. Danie dietetyczne i nieco “japonizujące”.

Losos teryaki





 


Przygotowuje się w kilka minut a należy do tego typu dań, na które mój syn mówi “Mamo nie chcesz otworzyć restauracji?”… po czym bardzo mnie o to prosi… skubaniec!


 


3 porcje


25 minut przygotowania i smażenia


 


450 g łososia bez skóry pokrojonego w sporą kostkę


2 łyżki ketchupu


2 awokado


Kilka łyżek sosu Teriyaki


Łyżeczka ciemnego cukru


2 łyżki sezamu


Oliwa, sól, pieprz.


 


Kostki łososia wymieszać w misce z ketchupem. Pokroić w kostkę awokado.


Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć 3 minuty łososia. Podlać sosem Teriyaki – 5 łyżek u mnie, smażyć minutę i odstawić. Lekko doprawić. Na tej samej patelni podsmażyć cukier, awokado i sezam – 2-3 minuty. Podajemy razem… pycha!


 


Inspiracja nowy numer “Elle à table”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz