Ciasta
solone czyli cakes z angielskiego są zazwyczaj nieco ciężkie, zbyt bogate w
węglowodany i w tłuszcze. Za to ciasta z warzyw zachowują dobre proporcje
warzyw, sera, ograniczając do ścisłego minimum porcje mąki czy tłuszczu.
Propozycja
na kolację…
4 porcje
Przygotowanie
20 minut
Pieczenie
35 minut
Pęczek szczypiorku
3 jajka
2 łyżki
skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
2 łyżki
oliwy z oliwek
Orzeszki pini
do posypania
Sól i pieprz
Brokuł i bób
gotujemy w osobnych garnkach około 10 minut każde. Odcedzamy. W tym czasie
mieszamy jajka z kozim serem, posiekanym szczypiorkiem, skrobią, oliwą. Doprawiamy
solą i pieprzem. Ugotowany brokuł lekko rozkruszamy widelcem albo miksujemy –
tyle, że nie na miazgę. Warzywa mieszamy z masą jajeczno-serową i posypujemy
ciasto orzeszkami pini. Pieczemy… znakomite ciepłe, gorące i zimne z sałatką z
młodego szpinaku i pomidorkami cherry.
Zapowiada się wyjątkowo pysznie :)
OdpowiedzUsuńI ten optymistyczny, zielony kolor - kusi niesamowicie :)