niedziela, 15 stycznia 2017

Kurczak w suszonych owocach i w warzywach.

Kurczak i crepes







 Z naszego dzisiejszego stołu bardzo proste ale smaczne i aromatyczne danie, w sam raz na zimę.


 


6 porcji


Przygotowanie: 20 minut


Pieczenie: około 1 h


 


6-9 czy 12 pałek z kurczaka ( wedle apetytu… u mnie 9 bo Antoni je tylko jedną porcję)


Duża czerwona cebula


8-9 ziemniaków


Gałązka selera naciowego


2 cukinie


Garść pomidorków cherry


Garść suszonych śliwek


Garść rodzynke


 


Sól, pieprz plus pieprz Basków czy ostra papryka


Oliwa z oliwek


 


Namoczyć razem suszone owoce.


W tym czasie obrać warzywa i je pokroić na kawałki. Pomidorki przekroić na pół i zachować. Resztę warzyw ułożyć w naczyniu do zapiekania, dodać odcedzone owoce i na wierzchu ułożyć kurczaka. Doprawić. Piec 30 minut w 200°C. Po tym czasie dodać szklankę wody oraz pomidorki. Piec kolejne 30 minut.


 


Inspiracja “Elle à table”, styczeń/luty 2017.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz