niedziela, 22 stycznia 2017

Dorsz marynowany na spoób azjatycki, purée z marchwi



.

 

Tym razem, dwa dania obiadowe z naszego week-endowego stołu. Sobotnia ryba… czyli obiad w 30 minut bo tyle aurat miałam czasu przy sobocie na pichcenie.

 

3 porcje

450 g dobrego dorsza, bez ości

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki souk z cytryny

 

Rybę kroimy w kostkę i marynujemy w marynacie zrobionej z podanych składników.

W tym czasie gotujemy marchewki z jednym ziemniakiem w osolonym wrzątku… robimy z warzyw purée.

 

Rybę wraz z marynatą podsmażamy dosłownie 2-3 minuty na ostrym ogniu. Podajemy razem z sałatką z cykorii.

Fajne i proste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz