Dzisiejszy obiad był więc ucztą zainpirowaną nieco kuchnią
azjatycką.
Na przystawkę cieszyliśmy się sałatką z roszponki, papryki i
kostek sera brie.
A na danie główne kurczakiem w kokosowej śmietanie z
posmakiem imbiru i trawy cytrynowej.
6 porcji
Przygotowanie
35 minut
2 łodygi trawy cytrynowej
Cebula
Szalotka
Strączek bardzo ostrej papryczki typu chili
200 ml śmietanki kokosowej
1 łyżka oleju sezamowego
Sól, pieprz
Szalotkę, cebulę, imbir i trawę cytrynową siekamy. Podsmażamy warzywa na oleju sezamowym ale bez koloryzacji. Dodajemy kostki kurczaka i smażymy 5 minut mieszając. Doprawiamy całość. Wlewamy śmietankę kokosowa i 100 ml wody. Dusimy 15 minut pod przykryciem.
Podajemy z chińskim czy japońskim makaronem, fasolką szparagową – w tym sezonie z mrożonek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz