niedziela, 29 stycznia 2017

Kurczak w kokosowej śmietanie z trawą cytrynową czyli obiad Przyjemność !

kurczak citronelle







Tak, tak raz w tygodniu mamy przewidziany posiłek zwany z francuska « plaisir ». Możemy jeść wszystko, pić wino, spożyć deser ale jest to tylko, jak narazie, raz w tygodniu i kolacja po takim posiłku jest tzw : posiłkiem kompensatą czyli 300 g warzyw i owoc. Nie ma nic za darmo, na wszystko trzeba zapracować.


 


Dzisiejszy obiad był więc ucztą zainpirowaną nieco kuchnią azjatycką.


 


Na przystawkę cieszyliśmy się sałatką z roszponki, papryki i kostek sera brie.


A na danie główne kurczakiem w kokosowej śmietanie z posmakiem imbiru i trawy cytrynowej.


 





6 porcji


Przygotowanie


35 minut


 


720 g piersi z kurczaka


2 łodygi trawy cytrynowej


Cebula


Szalotka


Strączek bardzo ostrej papryczki typu chili


1 cm korzenia imbiru


200 ml śmietanki kokosowej


1 łyżka oleju sezamowego


Sól, pieprz


 


Szalotkę, cebulę, imbir i trawę cytrynową siekamy. Podsmażamy warzywa na oleju sezamowym ale bez koloryzacji. Dodajemy kostki kurczaka i smażymy 5 minut mieszając. Doprawiamy całość. Wlewamy śmietankę kokosowa i 100 ml wody. Dusimy 15 minut pod przykryciem.


 


Podajemy z chińskim czy japońskim makaronem, fasolką szparagową – w tym sezonie z mrożonek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz