niedziela, 29 stycznia 2017

Ciasto bananowo-jagodowe czyli deser poobiedni.

Ciasto banan





 
To ciasto stanowi część obiadu “przyjemności”. Musiałam wykonać jednak ściśle 3 porcje a nie blachę bo staramy się zapanować nad naszą dietą. Próba zakończona sukcesem. Przepis z “Elle à table” był na 6 porcji więc podzieliłam na pół i w indywidualnych foremkach upiekłam przysmaczek…


 


3 porcje


Przygotowanie 20 minut


Pieczenie około 35 minut


 


2 jajka


90 g cukru + 1 łyżka


100 g masła


100 g mąki


Łyżka zmielonych migdałów


Łyżka miodu


2 banany


125 g zamrożonych jagód


 


1 jajko i 1 żółtko ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy miękkie masło, mąkę i 1 banana oraz migdały. Miksujemy całość. Połowę ciasta umieszcamy w formie bądź w foremkach. Wykładamy na ciasto pokrojonego drugiego banana i jagody. Polewamy miodem i pokrywamy pozostałym ciastem.


Pieczemy w 200°C. 3 minuty przed końcem pieczenia wykładamy na wierzch ubitą pianę z pozostałego białka z łyżką cukru. Zapiekamy i podajemy lekko ciepłe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz