sobota, 28 stycznia 2017

Łosoś na parze w cytrynowym sosie. Czyli danie dietetyczne.

dieta sobota 1






W pełni wpisujące się w mój nowy program dietetyczny. A że przepis nowy i nas zachwycił to podaję…Dla tych co nie na diecie należy podać danie z ryżem. Mój mąż też miał z ryżem bo on ma węglowodany w menu obiadowym i na diecie. Ja niestety nie.


 


To co na zdjęciu to mój talerz. Jest na nim 150 g łososia, 100 g brukselki wyszło mi tego 9 sztuk i 100 g kalafiora. Całość polana jest dwoma łyżkami sosu cytrynowego i posypana szczypiorkiem. Pycha ! a cały obiad składał się z :


150 g roszponki z gotowanym burakiem doprawionym: solą, pieprzem, kurkumą, ½ łyżeczki oleju orzechowego i tyleż octu balsamicznego.


Następnie danie na zdjęciu, jogurt naturalny 125 g – to jest porcja we Francji, wiem, że w Polsce są one znacznie większe. Kawy i kostki czekolady.


 


 


3 porcje


Przygotowanie 30 minut


 


450 g łososia bez skóry, pokrojonego w 2 cm kostkę.


Kalafior


Brukselka


20 g masła


40 ml śmietany


Sok z pół cytryny


Sól, pieprz, pieprz baskijski


 


Łososia doprawiamy solą i pieprzem Basków. Warzywa gotujemy w osolonym wrzątku, każde osobno. W garnuszku mieszamy śmietanę, sok z cytryny, masło sól i pieprz.


 


Łososia gotujemy na parze – w mikforafli to 3 minuty, nad garnkiem 10 minut.


Podajemy całość z sosem, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.


 



1 komentarz: