Dziś
wieczorem zrobię kolejną tartę. Tę, którą przedstawiam wam dzisiaj robiłam
kilka dni temu. Była pyszna i pachniała jeszcze słońcem południa dzięki
papryce, bakłażanom i pomidorom. Niestety te warzywa tracą powoli swój smak i aromat
w szklarniowych egzemplarzach.
Dodatek
gremolaty czyli tej włoskiej rodem posypki zrobionej z czosnku, zielonej
pietruszki i skórki z cytryny nadaje nieco wyrazistości całości.
1 czerwona papryka
2 bakłażany
2 pomidory
2 jajka
10 cl mleka
3 łyżki
gęstej śmietany
Oliwa, sól,
pieprz
Na
gremolatę
Pęczek zielonej
pietruszki
2 ząbki
czosnku
Skórka drobno
starta z cytryny
Gremolatę
przyrządzamy mieszając składniki.
Bakłażany
kroimy na kostkę i posypujemy solą. Odstawiamy je na kwadrans. W tym czasie
podsmażamy paski papryki na oliwie – 5 minut, dodajemy pomidory pokrojone w
kostkę i na koniec bakłażany oraz połowę gremolaty. Dusimy 10 minut całość.
Warzywa
wykładamy na ciasto. Polewamy całość “ appareil” czyli mieszaniną mleka,
śmietany i jajek – wszystko odpowiednio doprawiamy. Pieczemy w 180°C 40 minut. Podajemy
tartę posypaną drugą połową gremolaty.
bardzo lubię tarty zarówno na słodko jak i na wytrawnie, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń