piątek, 19 grudnia 2014

Alzackie romby z orzechami czyli kolejna odsłona adwentowych ciasteczek// Losanges noix et chocolat

Alzackie romby z orzechami czyli kolejna odsłona adwentowych ciasteczek






 Alzackie romby z orzechami czyli kolejna odsłona adwentowych ciasteczek


 


Jestem ich fanką i co roku produkuję spore ilości i to w kilku rodzajach. Obdzielam później współpracowników, sąsiadów, przyjaciół, znajomych, nauczycieli Antka… po prostu to taki mój sposób na dzielenie się tym co dobre i świąteczne.


 


Te ciasteczka to ciasteczka maślane, przepis pochodzi od Christophe’a Felder’a i są one typową ozdobą bożonarodzeniowych jarmarków i świątecznych stołów.  Robi się je prosto, dekoruje orzechami i czekoladą.


 


Zapraszam na przepis i na próbowanie…



Na około 100 ciasteczek

 

125 g orzechów włoskich

375g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 g cukru

250 g masła

1 łyżeczka cynamonu

2 szczypty soli

1 jajko

1 żółtko

Skórka z całej cytryny

 

Orzechy do dekoracji 100 g

Gorzka czekolada 200 g

 

Mielimy orzechy i dodajemy je do mąki, cukru, masła, soli, cynamonu i proszku do pieczenia. Pracujemy szybko palcami tworząc piasek z podanych składników. Dodajemy jajko i żółtko oraz skórkę z cytryny. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je 1 h. Następnie wałkujemy dość cienko i wycinamy rąby. Pomagałam sobie długą linijką krojąc regularne paski w obu kierunkach. Pieczemy 12 minut w 180°C, na papierze do pieczenia. Jak ciasteczka ostygną to maczamy je do połowy w roztopionej gorzkiej czekoladzie i natychmiast przyklejamy połowkę czy ćwiartkę orzecha.

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz