To zwykłe i proste danie na codzinne, zabiegane dni. Dodatek musztardy do duszonego mięsa nadaje mu wyrazisty smak i rozwija całkiem aromatyczny sos. A purée z batatów jest przyjemną odmianą wiecznie obecnych na naszych stołach ziemniaków. Dostarcza ono sporo prowitaminy A.
Danie do przygotowania w 40 minut, nie licząc 2 h marynaty… ale w tym czasie robimy co innego, nieprawdaż ?
4 porcje
Polędwica wieprzowa około 500 g
3 łyżki musztardy
2 łyżki oliwy
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu Worcestershire
Mięta – kilka gałązek
Sól, pieprz
Na purée
1 ziemniak
Sól
Masło
W misce mieszamy musztardę, sosy i połowę mięty. Pokrywamy nim mięso I odstawiamy na 2 h do lodówki. Następnie mięso podsmażamy na oliwie. Dodajemy sos, nieco wody i dusimy w garnku pod przykryciem około 30 minut. Podajemy z purée.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz