piątek, 28 listopada 2014

Polędwica wieprzowa w musztardzie i purée z batatów// Filet mignon à la moutarde et purée de patates douces.

Polędwica wieprzowa w musztardzie i purée z batatów


To zwykłe i proste danie na codzinne, zabiegane dni. Dodatek musztardy do duszonego mięsa nadaje mu wyrazisty smak i rozwija całkiem aromatyczny sos. A purée z batatów jest przyjemną odmianą wiecznie obecnych na naszych stołach ziemniaków. Dostarcza ono sporo prowitaminy A.


Danie do przygotowania w 40 minut, nie licząc 2 h marynaty… ale w tym czasie robimy co innego, nieprawdaż ?
4 porcje
Polędwica wieprzowa około 500 g


3 łyżki musztardy


2 łyżki oliwy


3 łyżki sosu sojowego


3 łyżki sosu Worcestershire


Mięta – kilka gałązek


Sól, pieprz


 


Na purée


1 kg batatów,


1 ziemniak


Sól


Masło


W misce mieszamy musztardę, sosy i połowę mięty. Pokrywamy nim mięso I odstawiamy na 2 h do lodówki. Następnie mięso podsmażamy na oliwie. Dodajemy sos, nieco wody i dusimy w garnku pod przykryciem około 30 minut. Podajemy z purée.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz