Gdy żył mój dziadek Heniek, najukochańszy z najukochańszych,
uwielbiałam w jego kuchni oglądać wciąż od nowa
pewną starą książkę kucharską zatytułowaną « Ciasta, ciastka i
ciasteczka ». Dziadek korzystał z zawartych w niej przepisów, ja na
początku oglądałam obrazki, następnie czytałam ją od deski do deski, potem
pomagałam a na koniec sama zaczęłam piec. W 2004 roku, podczas mojego pobytu w
Polsce dziadek mi tę książkę podarował z taką oto dedykacją :
« Agusiu sama
piecz a innych waż » podpisane Dziadek Heniek, Wałkowo ( zamiast Wałcz –
bo mój dziadek miał też niesamowite poczucie humoru…) i data… Książkę tę w
międzyczasie dziadek własnoręcznie oprawił bo się nam już rozsypywała od tego
czytania i oglądania…
A szarlotkę chciałam zjeść już od kilkunastu dni…
Z radościa
i z wdzięcznością powracam do tego przepisu :
Żółtko
I gęsta śmietana – ile zabierze do zagniecienia ciasta…
6 dużych
jabłek – wzięłam szarą renetę
4 łyżki
cukru2 łyżki bułki tartej
Starta skórka z cytryny
Garść uprzednio namoczonych we wrzątku i odcedzonych rodzynek
Cynamon
Ciasto
zagniatamy i odstawimy do lodówki. Jabłka ścieramy na tarce, na grubych oczkach
( u mnie szybciej, w robocie kuchennym), dodajemy pozostałe składniki.
W formie – dużej
trotownicy w przepisie, u mnie forma do tarty 34 cm średnicy – układamy cieńko
rozwałkowane ciasto na spód i na boki. Tortownicę uprzednio smarujemy masłem,
ale to się samo przez się rozumie! Wykładamy jabłka. Pokrywamy albo
rozwałkowanym ciastem albo startym ciastem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180°C około 30 minut. Jemy
gorące, ciepłe, zimne… jak kto lubi.
szarlotkę lubię w każdym wydaniu:) pycha:)
OdpowiedzUsuńCzy autorem książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka" jest Jan Czernikowski ? Ja takową posiadam, niestety, mocno zniszczoną.
OdpowiedzUsuńJustyna pycha ale za szybko znika!
OdpowiedzUsuńAgata tak pan Czernikowski i przepisy choc niedokladne jesli sie je wypróbuje i uścili ( ilośc, temperatura, rodzaj) sa dość dobre.
OdpowiedzUsuńCiasto pychotka :) poza tym widzę, że pochodzimy z tych samych okolic :) pozdawiam
OdpowiedzUsuń