niedziela, 30 czerwca 2024

Semifreddo czyli domowe lody bez maszyny


Pyszne lody domowe, gotowe w 4 godziny. Zrobiłam je z przepisu Katarzyny Linus, zreszta zawsze robię z tego przepisu tylko zmieniam dodatki. Tym razem z ciasteczkami Amaretto i z sosem czereśniowym z dodatkiem rozmarynu i tymianku. 



8 duzych porcji

4 zoltka
250 g mascarpone
90 g cukru pudru
wanilia z polowy laski
150 g ciasteczek amaretti
250 ml kremówki ubitej

Na sos
świeże czereśnie badz wiśnie
2 lyzki miodu
rozmaryn, tymianek

Zoltka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wanilię i mascarpone i dalej ucieramy. Na koniec łączymy z bita śmietaną i kawałkami amaretti. 

Wlewam całość do keksówki wyłożonej folia spożywcza i trzymam w zamrażalniku około 4 godzin. 
Sos robie na ostatnia chwile i w 5 minut jest gotowy. 

Podajemy razem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz