piątek, 21 czerwca 2024

Zapiekanka czyli clafoutis z fasolka szparagowa, pomidorami, serem kozim.



Czyli letnia kolacja! Pomieszalam pomidory suszone i świeże, dałam dużo cebuli dymki ze szczypiorkiem, świeże fasolkę szparagowa, czosnek i wszystko zostało zapieczone w masie jajeczno-mlecznej z dużą ilością ziół. 
Ser kozi pokrojony w plastry i zapieczony dodaje wyrazistości i jest chrupiący! 


4 porcje

600 g fasolki szparagowej
3-4 duże cebule dymki ze szczypiorkiem
2 zabki czosnku
garść pomidorków koktajlowych
3-4 pomidory suszone z zalewy z oliwy
zielona pietruszka, bazylia...

3 jajka
300 ml mleka
2 lyzki maki
sol, pieprz

oliwa z oliwek

200 g sera koziego pokrojonego w plastry

Fasolkę gotujemy al-dente około 10 minut w osolonym wrzątku. 
Cebule i czosnek siekamy i podsmażamy chwile na oliwie. Doprawiamy. Mieszamy w naczyniu do zapiekania nasza fasolkę, cebule z czosnkiem i ze szczypiorkiem, nasze pomidory. Pokrywamy wszystko masa jajeczno-mleczna. Na górze układamy plastry sera i zapiekamy około 30 minut w 180°C. 

Podajemy gorące, cieple bądź zimne... z sałata, z pomidorami... co kto lubi. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz