środa, 19 maja 2021

Tagliatelles z cukinii, beszamel z nerkowców, ostra salsa.



Przepyszna kolacja... z wczorajszego dnia. Znakomity przepis. Cieszy podniebienie, żołądek i oko! 

3 porcje

4 cukinie około 1 kg
oliwa z oliwek, sól, pieprz

Kroimy obieraczka do warzyw na tagliatelles... podsmażamy jak mamy już gotowe sosy i crumesan na oliwie około 4-5 minut. Jeśli macie maszynkę do robienia spirali z cukinii - tez można jej użyć! Będzie szybciej! 

Beszamel z nerkowców
Lyzka masla
Lyzka maki i okolo 200 ml mleka z nerkowców
sol, pieprz

Robimy zasmażkę i dolewając powoli mleko z nerkowców mieszamy aż do uzyskania dość gęstego sosu. 

Uwaga - można  zrobić samemu mleko z nerkowców miksując 220 g nerkowców z woda źródlaną od 180 do 220 ml... według pozadanej konsystencji. 

Salsa

300 g pomidorów albo puszka miąższu z pomidorów 400 ml
2-3 płaty suszonych pomidorów
200 g czerwonej papryki
cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
2 lyzki syropu z agawy albo miodu
swieza bazylia 6 listki 
oregano
czosnek
sol
szczypta ostrej papryki

Wszystko miksujemy na salsę. Uwaga - można ja zamrozić i użyć do innych dań: kasz, warzyw. Albo przechowywać do tygodnia w słoiku, w lodowce. 

Crumesan do posypania

2 lyzki nerkowców
2 lyzki sésamu,  
sol

Miksujemy na dość gruboziarnista posypkę. 


Podajemy - gorący makaron z cukinii z ciepłym beszamelem, zimna salsą i posypka crumesan. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz