Przepyszna kolacja... z wczorajszego dnia. Znakomity przepis. Cieszy podniebienie, żołądek i oko!
3 porcje
4 cukinie około 1 kg
oliwa z oliwek, sól, pieprz
Kroimy obieraczka do warzyw na tagliatelles... podsmażamy jak mamy już gotowe sosy i crumesan na oliwie około 4-5 minut. Jeśli macie maszynkę do robienia spirali z cukinii - tez można jej użyć! Będzie szybciej!
Beszamel z nerkowców
Lyzka masla
Lyzka maki i okolo 200 ml mleka z nerkowców
sol, pieprz
Robimy zasmażkę i dolewając powoli mleko z nerkowców mieszamy aż do uzyskania dość gęstego sosu.
Uwaga - można zrobić samemu mleko z nerkowców miksując 220 g nerkowców z woda źródlaną od 180 do 220 ml... według pozadanej konsystencji.
Salsa
300 g pomidorów albo puszka miąższu z pomidorów 400 ml
2-3 płaty suszonych pomidorów
200 g czerwonej papryki
cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
2 lyzki syropu z agawy albo miodu
swieza bazylia 6 listki
oregano
czosnek
sol
szczypta ostrej papryki
Wszystko miksujemy na salsę. Uwaga - można ja zamrozić i użyć do innych dań: kasz, warzyw. Albo przechowywać do tygodnia w słoiku, w lodowce.
Crumesan do posypania
2 lyzki nerkowców
2 lyzki sésamu,
sol
Miksujemy na dość gruboziarnista posypkę.
Podajemy - gorący makaron z cukinii z ciepłym beszamelem, zimna salsą i posypka crumesan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz